Китайски календар

Съществуват много легенди и предания, които разкарват, как е създаден Китайският календар.

Според една от многото легенди за възникването на китайския зодиак, преди много, много години Буда съобщил на всички животни и птици да определят по едни представител от своя вид и да го изпратят при него.

Пръв дошъл Плъхът, след него – Волът и така един след друг започнали да прииждат и останалите.

Буда решил, че първите 12 ще определят имената на хороскопа. По реда на тяхното пристигане всяко едно от 12-те първи животни получило своя собствена година.

Според китайците родените в дадена година получават като дар природните дадености и специфичните качества на самото животно.

Един цикъл от китайския зодиак (наричан още източен хороскоп) е от 12 години и се свързва се 12 годишният цикъл на Юпитер около орбита на Слънцето. Този цикъл представлява едно пълно завъртане на планетата Юпитер, преминаваща през всички знаци на зодиака.За китайците планетата Юпитер е планета на щастието, благоденствието, успеха, справедливостта и богатството.

Според легендата, за да стигнат до уреченото място животните трябвало да преплуват широка и студена река.

Плъхът пристигнал 1-ви, защото използвал малка измама. Когато тръгвали да пресичат реката, той помолил Вола да го пренесе на гърба си, за да не се намокри. Волът го пренесъл, но когато стъпили на отсрещния бряг, Плъхът скочил от гърба му на земята, притичал бързо и го прередил.

Второто място било за Вола.

Почти едновременно с Вола дошъл и Тигърът и взел третата година. Така до ден днешен Бикът и Тигърът продължават да се състезават един с друг.

Четвърти при Буда се явил Заекът. Но според някои източни народи това била Котката. Затова в различните източни календари има две различни управляващи животни.

Пети дошъл величественият Дракон, следван от мъдрата Змия, а тя от Коня.Легендите за осмото място са две. Според китайския хороскоп, това била Козата, а според японския хороскоп – осма била Овцата.

Маймуната едва след като се убедила, че реката е напълно безопасна за нея преплува до отсрещния бряг и станала Девета.

Петелът се забавил, защото преди да тръгне на път, трябвало на дълго и на широко да обяснявал на своето многочислено семейство какво да правят в негово отсъствие. Станал Десети.

Кучето трябвало да свърши много работа вкъщи преди да тръгне и затова дошло Единайсто по ред. Легендата разказва, че след това дълго боледувало.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (3 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...