Лазаровден - информация за празника и кой празнува

27 Април – Лазаровден 2024

Имен ден празнуват: Лазар, Лазарин, Лазарина, Лазарка, Лазо, Ласка, Лалка, Лалко, Елизар, Елизара

На този ден църквата чества възкръсването на Лазар. През 2024 се пада на 27 април.

На Лазаровден девойките  изпълняват моминският обичай лазаруване. Те са девойки в предбрачна възраст (познато е и детското лазаруване – на момиченца между 6 – и 11-годишна възраст, които подражават на големите лазарки), наричани лазарки или лазарици. Пеят се лазарските песни и се играят ритуални хора и ръченици.Лазарките обикалят къщите, но ако случайно пропуснат някоя къща, според народната вяра нейните стопани ще ги сполети нещастие. Според вярванията, стопанката на къщата трябва да дари всяка лазарка със сурово яйце, което е символ на безсмъртието. С него също са се разваляли магии и са се правели гадания за бъдещето.

Според народните обичаи само лазарувало момиче може да се момее и да се омъжи. Затова е било задължително всяко момиче да лазарува.

На Лазаровден жените омесват погача с мед и я раздават за берекет. В много селища на този ден се прави най-голямата ЗадушницаЛазарската.

Празникът носи пролетно настроение на всички. Вярвало се, че думите, изречени на този ден, имат магическа сила и освен че помагат на девойките да станат жени, помогат и на пролетта да замени зимата.Съществува народно поверие, че девойка, която е лазарувала не може да бъде похитена от змей.

По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които се поставят да на следващия ден – Връбница (Цветница) красят вратите.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (3 votes, average: 4,67 out of 5)
Loading...

Подобни

Добави коментар