01 Април - Преп. Мария Египетска, Св. мчк Аврамий Български - информация за празника и кой празнува

01 Април – Преп. Мария Египетска, Св. мчк Аврамий Български

Имен ден празнуват: Аврам, Хилари

Мария Египетска живяла около V-VI в. в Александрия. Когато навършила 12 години, напуснала родния дом и без родителски контрол, се увлякла от порочен живот. Повече от 17 години се отдала на греха. Вършила всичко без пари, защото мислела, че смисъът на живота е в задоволяването на плътската похот.В едно от нейните пътувания поискала да влезе с всички хора в църквата на Божи гроб, но невидима сила не я допуснала. Тогава Мария паднала на колене и дълго се молила Бога за прошка. Сторило й се, че молитвата й е чута. Почувствала просветление в душата си и когато тръгнала към входа, безпрепятствено влязла в храма. Горчиво плакала на гроба Господен и излязла от там преобразена.  Чула глас, който я призовал да се оттегли в пустинята. 47 години тя живяла далече от хората. В края на живота си случайно срещнала един свещеник, разказала му биографията си, а той я причестил, преди да предаде Богу дух.

Животът на Мария Египетска се разглежда като символ на дейното покаяние, което преобразява човека.

Мъченик Аврамий се родил във Волжка България и имал мохамеданската вяра, каквато изповядвали неговите сънародници. Той бил богат човек и се занимавал с търговия. По-късно по Божията воля Аврамий станал християнин. Затова станал омразен за своите сънародници-мюсюлмани.

Един път като отишъл за търговия в град Велики Болгар, започнали да го убеждават, а после и да го принуждават да се отрече от Христа. Аврамий бил непреклонен. Тогава го затворили в тъмница, а по-късно отсекли му първо ръцете, после нозете и накрая – главата.Свети Аврамий загинал мъченически на 1 април 1229 година. Християните в града благоговейно погребали тялото му в християнското гробище на Велики Болгар.
На гроба му започнали да стават чудесни изцеления на болни и тялото на мъченика било пренесено в град Владимир.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (No Ratings Yet)
Loading...

Подобни

Добави коментар