23 Април - св. мъченица Александра - информация за празника и кой празнува

23 Април – св. мъченица Александра

Имен ден празнуват: Александра, Александрина, Александрия, Александър

Света Александра била съпруга на император Диоклетиан, произхождала от знатно семейство и изповядвала езическите ритуали. Името Александра получила по-късно при своето Светото кръщение.

Тя станала свидетел на мъченията, на които император Диоклетиан подложил св. Георги за да се отрече от Христа и приела по-късно християнската вяра.Св. Георги предложил на Диоклетиан да отидат в храма на Аполон, а Императорът помислил, че Георги ще промени решението си. Но когато отишли в езическия храм, Св. Георги пред многочислено събрание изобличил езическите заблуди. Като чула за това, Императрица Александра отишла в храма и високо заявила: „Боже на Георги, помогни ми, защото единствено Ти си всемогъш!“ След това се хвърлила в краката на мъченика.
Когато Диоклетиан открил, че и неговата съпруга е християнка, я изпратил в тъмница, подложил я на мъчения и накрая да я осъди на смърт.

Императрица Александра отивайки на мъчения вървяла с вдигнати към небето очи и усърдно се молела. По пътя, капнала от умора, тя помолила войниците да й разрешат да си почине. Като се опряла на една стена, тя тихо предала Богу душата си. При вида на такава блажена смърт свети великомъченик Георги прославил Бога и бодро продължил пътя към своята Голгота.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Подобни

Добави коментар