31 Август - Пресвета Богородица, Св. свщмчк Киприан Картагенски, Св. Генадий Константинополски - информация за празника и кой празнува

31 Август – Пресвета Богородица, Св. свщмчк Киприан Картагенски, Св. Генадий Константинополски

Имен ден празнуват: Гена, Генади, Генадий, Генадина, Генадия, Гено, Генка, Генко, Генчо, Геновев, Геновева

Сред останалите вещи след Успението й се запазил и нейният пояс, който бил поверен по поръка от самата нея на апостол Тома, а после бил предаван между вярващите по наследство един на друг.

В V век при царуването на Аркадий, син на Теодосий Велики, честният пояс на св. Богородица бил пренесен от Йерусалим в Цариград и положен в скъпоценен ковчег във Влахернския храм „Св. Богородица„.В Х век честният пояс на св. Богородица бил прославен по особен начин. Византийската императрица Зоя, съпруга на император Лъв Философ, която страдала от душевна болест, получила веднъж насън откровение, че незабавно ще оздравее, ако на нея бъде възложен поясът на пресвета Богородица. Царят помолил патриарха и ковчегът бил отворен. Сам патриархът прострял пояса над болната царица и тя веднага оздравяла.

Били отправени благодарствени молитви към Господа Иисуса Христа и пречистата му Майка и пояс тържествено бил положен отново в ковчега, в който по-рано се съхранявал.

Така бил установен празникът „Полагане честния пояс на пресвета Богородица“.

Свещеномъченик Киприан е роден около 200 г. в Картаген в богато и уважавано семейство. Получил високо светско образование и станал блестящ оратор и учител по философия. Проявил интерес към християнството и бил приет в християнската община в Картаген като оглашен (приготвящ се за кръщение). Раздал имуществото си и се преселил в дома на презвитера Цецилия. Година след Кръщението му, св. Киприан бил ръкоположен за презвитер, а след смъртта на епископ Донат – за епископ.

По време на гоненията на император Валериан (253-259) Киприан бил изпратен на заточение. В изгнание той написал много писма и книги. Върнал се в Картаген. Заради отказа му да принесе жертва на идолите бил осъден на смърт и посечен с меч.Св. Генадий Константинополски приел престола на Константинополската патриаршия след свети Анатолий, при царуването на император Лъв Велики. Заемал патриаршеския престол от 458 до 471 г.

Св. Генадий бил изключително строг и взискателен към всички клирици и духовници. Смятал, че само хората, които отлично познават Светото писание и останалата духовна книжнина, са в състояние да разбират Божия промисъл и да преподават Божието слово на останалите вярващи. Той премахнал практиката срещу заплащане да бъдат давани духовни чинове и държал духовниците, които се издигат в духовната йерархия, сами да са заслужили подобно повишение.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (No Ratings Yet)
Loading...

Подобни

Добави коментар