04 Декември - Света мъченица Варвара, Преп. Йоан Дамаскин - информация за празника и кой празнува

04 Декември – Света мъченица Варвара, Преп. Йоан Дамаскин

Имен ден празнуват:  Барбара, Варадин, Варадина, Варвара, Варда,Вардар, Вардара, Вардена, Вардьо, Вартоломей, Варя, Варчо

Света мъченица Варвара според някои изследваниябила родена в Илиопол (Мала Азия), но според други в с. Елешница- Разложко (Югозападна България).

Света Варвара е родена в семейството на аристократ – езичник. Отличавала се голяма красота. Затова ревнивият й баща я затваря в кула далече от похотливи очи. Там тя дълго размишлява за Бога. Когато баща й разрешава да излезе, за да си намери жених и да се омъжи, Варвара се запознава с християни и приема свето кръщение.Когато бащата и научава това нарежда да я бичуват и получава съгласието на управителя на града Мартиан да я осъди на смърт. По нареждане на бащата Варвара е обезглавена. Според поверието божието възмездие настига бащата на Варвара и управителя на града и двамата са поразени от мълния.

Сега мощите на Варвара почиват в Киев, а една малка частица от тях се намира в софийската църква „Свето Преображение“ (квартал „Лозенец“).

Празникът на този ден е наречен Варвара и се смята за типично женски празник.

Св. Варвара според вярванията е закрилница от болести и особено от шарката. Затова, за да умилостивят и прогонят баба Шарка, жените приготвят обредно вариво от различни житни и бобови зърна, подслаждат го с мед и раздават на децата си и съседи. Всяка майка раздава царевични питки и ракия.Край измазаното огнище във всяка къща срещу празника се нарежда трапеза за шарката. На нея се поставя медена питка, паничка мед, сол, вода. А до софрата се оставят възглавница до софрата.

Преданието разказва, че Варвара и Сава са двете сестри на Св. Никола. Сава е по-добрата, винаги върви след Варвара и я моли да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите. Двете сестри подготвят празника на Св. Никола, затова се казва: „Варвара вари, Сава пече (меси), Никола гости гощава“.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (No Ratings Yet)
Loading...

Подобни

Добави коментар