06 Декември - Св. Николай, архиеп. Мирликийски, Чудотворец (Никулден) - информация за празника и кой празнува

06 Декември – Св. Николай, архиеп. Мирликийски, Чудотворец (Никулден)

Имен ден празнуват: Ники, Никита, Никол, Никола, Николай, Николина, Никулина, Николинка, Николет, Николета, Нина, Нинка, Нино, Ника, Нико, Ния, Ница, Нена, Нено, Ненка, Ненчо, Кольо, Колчо, Победа

Църквата на този ден почита Свети Николай Мирликийски. Вярва се, че той е избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците, банкерите и рибарите.Вярва се, че Светецът помага на младите хора да се оженят. Той е закрилник на семейството и рода, пазител на дома, имота и стоката. Паметта на Св. Николай се чества два пъти през годината: на 6 декември, когато светителят се представил на Господа, и на 9 май(22 май) – денят на пренасяне на светите му мощи от град Мир в Бари (Италия).

Свети Николай се родил през 280 г. в Малоазийската провинция Ликия по времето на император Константин Велики. Бил провъзгласен за Мирликийски архиепископ. Взел участие в Първия вселенски Никейски църковен събор. Умира през 325 г.

Още в детството си Св. Николай е бил пример на добродетелност и аскетизъм. Отказва се от материалните облаги и ги раздава на бедните. След избирането му за епископ на Мира, в Югозападна Мала Азия, добродетелните му дела стават многобройни.

По време на неговото пътуване до Божи гроб силна буря застига кораба и убива един от моряците. С кротка и искрена молитва към Бога Свети Николай успокоил морето и възкресил убития моряк.Денят е всенароден празник, чества във всички семействата. Канят роднини, кумове и съседи и се освещава голяма трапеза, която завършва с песни и веселба.

На този ден се приготвя празничната трапеза, на която се сервират рибни ястия. Рибата трябва да е с люспи. Жените внимават при почистването на рибата люспите да не падат на земята, защото се вярва, че ако човек стъпи там, той се разболява и умира. Костта от главата, която наподобява кръст, се запазва за лек против детски болести.

Най-често се приготвя пълнен шаран с орехи, ориз, булгур, лук и стафиди, увива се и се пече в тесто. Така приготвеното празнично блюдо е известно като “рибник”.

На този ден на трапезата освен рибник и обредни хлябове, трябва да има и постни ястия: варена царевица, жито, постни сърми, чушки, боб.

Името Николай означава „Побеждаващ“.Според поверието при подялбата на света на него се паднали моретата, реките, езерата. Той е господар на целия подводен свят – рибите и водните демони.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (No Ratings Yet)
Loading...

Подобни

Добави коментар