12 Декември - Св. Спиридон, еп. Тримитунтски чудотворец - информация за празника и кой празнува

12 Декември – Св. Спиридон, еп. Тримитунтски чудотворец

Имен ден празнуват: Спиро, Спиридон, Дарина, Дариела, Дария, Дарияна, Дариян

Църквата почита на този ден Св. Спиридон Чудотворец – един от великите светии и чудотворци от 4 век.

Св. Спиридон станал епископ в кипърския град Тримиту. Участвал е в първия вселенски събор в Никея. Със чудодейните си сили излекувал император Констанций II от тежка болест.Извършил много дори дела, с което накарал хората да разберат да повярват в силата на Христовата вяра, която помага и закриля.

Поверието разказва как на Никейски събор, в разгара на най-люти дебати, Спиридон, за да убеди опонентите си, стиснал керемида в ръка. Тогава от единия й край излязъл огън, от другия потекла вода.

Празникът на Св. Спиридон се отбелязва като празник на различните занаятчийски организации – керемидари, тухлари, обущари, терзии, бакърджии, дюлгери, плетачи, тъкачи.

Приема се и като покровител на конете и едрия добитък и жените раздават рано сутринта обреден хляб за здравето на животните.

Според народните вярвания че Св. Спиридон лекувал рани, порязване, обриви и пъпки и екземи. В негова чест се месят колачи, питки, кравайчета, които се раздават на съседи и роднини с пожеланието светецът да прогони болестта далеч от дома.Когато имало суша измолвал дъжд, при порои спирал валежа и затова бил обичан както от бедни, така и от богати.

На този ден се гадае – каквото е времето през 12-те дни след св. Спиридон, такова ще е то през съответните месеци през следващата година (всеки от 12-те дни отговаря на месец от годината, като се започва от септември).

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (No Ratings Yet)
Loading...

Подобни

Добави коментар