15 Декември - Св. свщмчк Елевтерий, Преп. Павел Латрийски - информация за празника и кой празнува

15 Декември – Св. свщмчк Елевтерий, Преп. Павел Латрийски

Имен ден празнуват: Елевтер, Елефтерия, Лефтер, Свобода, Свободка

На този ден църквата почита паметта на Св. свщмчк Елевтерий. Той произхождал от знатно римско семейство и получил християнско възпитание.

Още 20 годишен бил провъзгласен за епископ и като такъв със своите мъдри проповеди и всеотдайна служба на Бога и паството си допринесъл много за укрепване на Христовата вяра.Това не се харесало на тогавашния император Ариан, който бил заклет езичник. Изправил епископа на съд в Рим и го подложил на множество нечовешки изтезания. Накрая заповядал да го обезглавят.

По време на неговите изтезания станали множество чудеса. Пуснаните срещу него зверове не го докосвали. Когато го хвърлили в огъня останал невредим. Тогава сам перфектът Коривон се обърнал към Христа и приел заедно с Елевтерий мъченическа смърт.

Сега мощите на свещеномъченик Елевтерий се намират в Рим в църквата „Св. мъченица Сусана“.

Преподобният Павел Латрийски бил роден в град Елей (Мала Азия). Произхождал от благородно семейство. Още малък той изгубил баща си и получил образование обителта на свети Стефан във Фригия. Скоро починала и майка му и той изцяло се отдал на Бога. Сам подлагал тялото си на мъки – не спял на одър, слагал камъни на гърба си да не заспи и мн. др.По-късно се оттегли в една пещера, където случайно го открил един овчар и му носил храна.

Славата на дивните му подвизи се разнесла и прииждали много подвижници. Разбирайки, че не може да се усамоти той на 2 пъти се оттеглял на остров Самос. Там възстановил три манастира, разорени от агаряните. Когато се завърнал в пещерата, предсказал часа на кончината си.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (No Ratings Yet)
Loading...

Подобни

Добави коментар