17 Декември - Св. прор. Даниил и св. 3 отроци Анания, Азария и Мисаил - информация за празника и кой празнува

17 Декември – Св. прор. Даниил и св. 3 отроци Анания, Азария и Мисаил

Имен ден празнуват: Анани, Анания, Дан, Данaил, Данaилa, Дана, Дани, Даниeл, Даниeлa, Даниил, Данко

Православната църква почита свети пророк Данаил (Даниил) и 3-ма вавилонски отроци – Ананий, Азарий и Мисаил.

Според легендите по време на вавилонския плен пророк Данаил бил хвърлен в дълбока яма сред гладни лъвове заради вярата си в Бога. И тогава се случило чудо – гладите от 6 дни лъвове не докоснали Божия пророк.Този ден се почита от всички жени, които ще раждат и имат малки деца. Те месят питки и ги раздават на съседи, за да е плодовита годината и лесно да родят.

Според преданието вавилонския цар Навуходоносор веднъж сънувал загадъчен сън, който без да си спомня какво точно е сънувал много го притеснил. Тогава той извикал халдейските учени и сънотълкуватели и поискал да разтълкуват значението на съня. Никой, разбира се, не могъл да стори това, тогава царят се разгневил и осъдил всички вавилонски мъдреци.

Когато вавилонците превзели Йерусалим, много юдеи били пленени и отведени. Някои от тях били избрани за царски поданици, сред които и пророк Данаил. Бил заставен да възприеме езическите обичаи, но въпреки това продължил да пази своята вяра.

Благодарение на мъдростта си скоро спечелил доверие на царя.Обаче Данаил пророкувал край и разруха на царството. Цар Навуходоносор останал недоволен и подложил Данаил и неговите последователи на страшни изпитания.

Такава участ чакала и други трима – Ананий, Азарий и Мисаил. Пророкът измолил отсрочка от царя. През това време пророкът се надявал на Бога, който молел да му открие тайната.

Бог чул молитвата на Данаил и тримата му другари и насън им открил всичко, което трябвало да знаят – какъв е бил съня, забравен от царя и какво точно означава.

Сънят предсказал падането на много царства и началото на вечното царство, което имало да се открие след дохождането на Иисуса Христа – царството на Христовата истина и благодат. След като Данаил обяснил съновидението на цар Навуходоносор, той удивен от неговата мъдрост, му поверил една от най-важните длъжности в държавата – началството над всички вавилонски мъдреци. Неговите другари получили високи държавни длъжности.Даниил проживял до дълбока старост и в пророчески видения му били открити съдбините на народите и царствата, времето на Спасителевото идване и съдбата, която ще постигне Йерусалим. Това му било възвестено чрез архангел Гавриил, който му се явил, когато Даниил със съкрушено сърце молел Господа да се умилостиви над израилския народ.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (No Ratings Yet)
Loading...

Подобни

Добави коментар