20 Декември - Св. свщмчк Игнатий Богоносец, Св. Йоан Кронщадски (Игнажден) - информация за празника и кой празнува

20 Декември – Св. свщмчк Игнатий Богоносец, Св. Йоан Кронщадски (Игнажден)

Имен ден празнуват: Игна, Игнат, Игната, Игнатий, Игнатина, Игнатия, Иго, Искра, Искрен, Пламен, Пламена, Огнен, Огнемир, Огнян, Огняна, Светла, Светлан, Светослав, Светослава

Игнажен традиционно се отбелязва на 20 демкември, но когато този ден се пада в неделя, се измества на 19 декември (в събота), за да могат да се съгласуват различните празнични богослужения.

Църквата почита Св. Игнатий Богоносец, наречен така, защото носел Бог в сърцето си. Той бил един от най-добрите ученици на св. апостол Йоан Богослов.

По време на управлението на император Траян, в началото на ІІ век, Игнатий бил откаран в Рим, където е хвърлен на дивите зверове и разкъсан от тях.Вярва се, че на този ден започват родилните мъки на Божията майка, тогава са и сбирките на коледарите. Затова той е наречен Нов ден или Млада година.

На Игнажден започват коледните празници. Изпълнява се обичая полазване, който предсказва каква ще бъде новата година. Какъвто е първият гост (полазник) такава ще е и годината.

Първият гост често е избиран и канен предварително. Когато той пристигне, трябва да разбърка огнището с пръчка и да пожелае на семейството да имат толкова добитък и деца, колкото са искрите. Тогава гостът благославя дома и бива дарен с пшеница и плодове за плодородие.

Дали ще има плодородие, гадаели и по “въглен на секира”. Добър знак за това е, ако въгленът изгори докрай и стане на пепел върху нея.На Игнажден стопанинът избира и отсича в гората Бъдника – дъбово или крушово дърво, което ще гори в дома на Бъдни вечер.

Приготвят кулаци и се прави кръст от замесено тесто, с който стопаните се предпазват от зло. Обичаи са свързани с вярването, че на Игнажден започват „Мръсните дни“, които траят до Нова година.

Извършва се обряда Вардене квас За лек и магия. Вечерта срещу Игнажден само жени се събират в някой дом и две от тях (първа и последна на родителите си) замесват гърбом към нощвите тесто, в което бабите слагат магьоснически билки и то се оставя в един ъгъл в стаята. Цяла нощ го пази будна омъжена жена, а останалите играят хоро. Това се прави в различни къщи 12 нощи до Нова година.

Особена важност се отделя на нощите срещу Игнажден, Коледа и Нова година. Последната вечер всички си разделят го пазят и ползват за лек и за правене на магии.Вечерта преди Игнажден се приготвя празнична трапеза с постни ястия – ошав, варени царевица и боб, туршии и зеленчуци. На самия Игнажден полазника се черпи с вино и ракия.

Игнажден означава „пламенен ден”.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (No Ratings Yet)
Loading...

Подобни

Добави коментар