22 Декември - Св. вмчца Анастасия - информация за празника и кой празнува

22 Декември – Св. вмчца Анастасия

Имен ден празнуват: Анастас, Анастаси, Анастасий, Анастасия, Асен, Асенка, Ася, Настя, Сийка, Сия, Сиян, Сияна, Шинка

Св. Анастасия е родена през III век в семейството на знатни и богати римляни – баща  езичник и майка християнка. Била много красива, получила добро образование. Загубила майка си рано, бързо била омъжена за знатен езичник, който се отнасял грубо с нея, защото раздавала много на бедните.По-късно мъжът на Анастасия бил изпратен някъде от императора и по пътя умрял. Анастасия, която сред тежките страдания се отдала изцяло на вярата и това да помага на изпадналите в беда.

По това време започнали гоненията срещу християните.

Подложили я на различни мъчения заради вярата и делата с, а по-късно и осъдили на  смърт. Изгорили я през 290 г. По-късно мощите и били пренесени в Цариград.

Разбрали, че тя е християнка, увещава ли я да се откаже, но напразно. Тогава започнали да я измъчват, мъчителят и бил достигнат от внезапна смърт.

За малко била пусната, но тъй като продължила да помага, отново била затворена. Поискали и богатството, но Анастасия не се съгласила на това, като казвала, че нейното имущество принадлежи на бедните. Управителят решил да умори Анастасия чрез глад. Два пъти по 30 дни не й давали ни храна, ни питие. Но Анастасия, подкрепяна от Божия сила, оставала здрава.Тогава управителят осъдил Анастасия да бъде удавена в морето. Сложили я в една голяма ладия заедно със 120 осъдени. Когато ладията навлезнала навътре в морето, войниците направили няколко дупки и се прехвърлили в друга ладия. Но за учудване на всички ладията останала на повърхността.

Така всички спасени повярвали в истинния Бог и като паднали през нозете на Анастасия и се удостоили със св. Кръщение.

Управителят разбрал за това и втори път ги осъдил на смърт и ги подложил на различни мъчения. Анастасия привързали към четири стълба и я изгорили в 290 г. Една християнка погребала тялото й, което останало невредимо в огъня. Мощите й след това били отнесени в Цариград.

У нас този празник е разпространен основно в Родопите.

Според народните вярвания с образа св. Анастасия се свързва физическата смърт на човека.

Вярва се, че задължително трябва да се чества празника, за да не се случат нещастия.На този ден жените и най-вече майките не трябва работят нищо, за да не се разболеят децата им. Жените месят само пресни питки и намазани с мед да се раздават.

Това е ден, в който може да гадае какво ще е времето – ако на този ден времето е хубаво, през юни ще е суша, а ако вали – и през юни ще е дъждовно. Времето на следващия ден определя по същия начин времето през юли.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (No Ratings Yet)
Loading...

Подобни

Добави коментар