24 Декември - Св. прпмчца Евгения, Преп. Николай воин,българин (Бъдни вечер) - информация за празника и кой празнува

24 Декември – Св. прпмчца Евгения, Преп. Николай воин българин (Бъдни вечер)

Имен ден празнуват: Евангелия, Евгени, Евгений, Евгения, Жени, Женя, Благороден, Благородна, Малчо, Мален, Малена, Малин

Малката Коледа, Бъдни вечер, Кадена вечеря, Вечерня и Неядка е един от най-важните семейни празници.

Целият ден минава в подготовка на вечерната трапеза, която задължително е постна, а ястията трябва да са 7 или 9 на брой (колкото са дните в седмицата и месеците на бременността). Вечерта около трапезата се разчупва питката (боговица, вечерник или коледник), като първото парче е за Богородица, второто е на къщата, третото – за бабата, и така до най-малкия член на семейството.Трапезата не се вдига до другия ден. Празненството се върти около посрещането на коледарчетата.

Всъщност тържеството за празника започват от 20 декемвриИгнажден.

Обичаят повелява преди да се нареди празничната трапеза на Бъдни вечер, стопанинът на къщата да запали специален крушов или дъбов пън в огнището, наречен бъдник.

Разбърква с него огъня и наричайки: „Колкото искрици, толко пиленца, шиленца, теленца, дечица в тоя дом!“, а после го оставя там за цялата вечер.

Н трапезата трябва да се нареди всичко, което се произвежда в домакинството: варено жито, варен фасул, сърми, пълнени чушки с боб (или ориз), ошаф, туршии, лук, чесън, мед и орехи, вино. В някои краища правят също тиквеник, зелник и малка пита, в която е скрита паричка (на когото се падне, ще бъде щастлив цялата година). В четирите ъгъла на стаята се поставя по един орех. Това се прави, за да се осветят четирите краища на света.Преди да започне вечерята на Бъдни вечер, най-старият мъж в дома прекадява трапезата.

Когато настъпи полунощ и Коледа, тогава идват коледарите, тогава се ражда Христос. Започват Мръсните дни. Коледуването замества древните езически посвещения на младежите в зрялост. Според традицията коледарите са само момци,

Вярва се, че на Коледа небето се отваря и всичко в един миг светва. Но това се вижда само от праведниците. Коледните желания се сбъдват.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (No Ratings Yet)
Loading...

Подобни

Добави коментар