24 Декември – Св. прпмчца Евгения, Преп. Николай воин българин (Бъдни вечер)
Имен ден празнуват: Евангелия, Евгени, Евгений, Евгения, Жени, Женя, Благороден, Благородна, Малчо, Мален, Малена, Малин
Малката Коледа, Бъдни вечер, Кадена вечеря, Вечерня и Неядка е един от най-важните семейни празници.
Целият ден минава в подготовка на вечерната трапеза, която задължително е постна, а ястията трябва да са 7 или 9 на брой (колкото са дните в седмицата и месеците на бременността). Вечерта около трапезата се разчупва питката (боговица, вечерник или коледник), като първото парче е за Богородица, второто е на къщата, третото – за бабата, и така до най-малкия член на семейството.
Трапезата не се вдига до другия ден. Празненството се върти около посрещането на коледарчетата.
Всъщност тържеството за празника започват от 20 декември – Игнажден.
Обичаят повелява преди да се нареди празничната трапеза на Бъдни вечер, стопанинът на къщата да запали специален крушов или дъбов пън в огнището, наречен бъдник.
Разбърква с него огъня и наричайки: „Колкото искрици, толко пиленца, шиленца, теленца, дечица в тоя дом!“, а после го оставя там за цялата вечер.
Н трапезата трябва да се нареди всичко, което се произвежда в домакинството: варено жито, варен фасул, сърми, пълнени чушки с боб (или ориз), ошаф, туршии, лук, чесън, мед и орехи, вино. В някои краища правят също тиквеник, зелник и малка пита, в която е скрита паричка (на когото се падне, ще бъде щастлив цялата година). В четирите ъгъла на стаята се поставя по един орех. Това се прави, за да се осветят четирите краища на света.
Преди да започне вечерята на Бъдни вечер, най-старият мъж в дома прекадява трапезата.
Когато настъпи полунощ и Коледа, тогава идват коледарите, тогава се ражда Христос. Започват Мръсните дни. Коледуването замества древните езически посвещения на младежите в зрялост. Според традицията коледарите са само момци,
Вярва се, че на Коледа небето се отваря и всичко в един миг светва. Но това се вижда само от праведниците. Коледните желания се сбъдват.
Добави коментар