25 Декември - Рождество Христово (Коледа) - информация за празника и кой празнува

25 Декември – Рождество Христово (Коледа)

Имен ден празнуват: Божан, Божана, Божик, Божика, Божил, Божин, Божина, Божинел, Божинела, Божка, Емануела, Емануил, Емануила, Емил, Ицо, Ичо, Криста, Кристиан, Крисиана, Кристина, Кристиян, Кристияна, Кристо, Мануела, Мануил, Мануш, Мануша, Манчо, Младен, Младена, Младенка, Наталия, Нойко, Радко, Радо, Радомир, Радомира,  Радосвет, Радосвета, Радослав, Радослава, Радост, Радостин, Радостина, Райко, Христалина, Христинам, Христо, Христомир, Христомира, Христослав, Христофор, Христян, Христяна

На Рождество Христово християните честват раждането на Сина Божий Иисус Христос. Според Евангелието от Лука това станало в град Витлеем, провинция Юдея.Рождество Христово е един от 20-те църковни празници в България.

Отбелязва се на 25 декември (по григорианския и новоюлианския календар), на 6 януари от арменската църква.

Според обичая се приготвя обредна трапеза: пача, свинско печено, печена кокошка, кървавица, наденица, кюфтета, сланина, пастърма със зеле, сарми, баница, пита, медени сладки.

С Рождество Христово започва новото летоброене. Неговият създател е римският монах Дионисий (6 в.) изчислява, че Исус Христос се родил в 754 г. от основанието на Рим
В ранното християнство празникът Рождество Христово се чествало на различни дати

В Евангелието на Лука се разказва, че малко преди раждането на Исус, майка Му Мария, заедно със съпруга и дърводелецът Йосиф, потомък на Давидовия род, отиват от Назарет във Витлеем. В страноприемницата нямало място и двамата се подслонят в една пещера извън града, където пастирите затваряли овцете.В мига на Рождеството в небето пламнала необикновена светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят. Така Витлеемските пастири били и първите хора, които се поклонили на Бога-Син. С Рождеството си Христос донася частица от светостта на небесния мир.

С идване на Христос на земята се отбелязва началото на новата ера.

На Коледа се правят много гадания и предсказания: Ако бъдникът изгори и стане на пепел, годината ще е добра и плодородна.

Не трябва да се срещат коледарски групи , защото лятото ще вали град или друго зло ще сполети. За да не се случи това, двете групи се бият помежду си или си разменят топузите.

Ако на Коледа е топло, годината ще е нездрава, затова се надяват да има сняг и студ.Ако дърветата са заскрежени, ще радват на плодородие.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Подобни

Добави коментар