26 Декември - Събор на Пресвета Богородица, Св. Йосиф Обручник, Св. цар Давид, Св. Яков, брат Божий - информация за празника и кой празнува

26 Декември – Събор на Пресвета Богородица, Св. Йосиф Обручник, Св. цар Давид, Св. Яков, брат Божий

Имен ден празнуват: Давид, Давина, Дацо, Дачо, Жозев, Йосефина, Йосиф, Йосифка, Йоско

Православната Църква, след Коледните тържества събира вярващите да възхвалят с хвалебни и благодарствени песни Божията майка Дева Мария, е родила Спасителя. Нарича се „Събор на пресвета Богородица“.Пресвета Богородица според християнската традиция се нарича Мария, майката на Иисус Христос и съпруга на дърводелеца Йосиф. Известна е с различни имена – Дева Мария, Светата Майка, Мадона и други. Тя е най-почитаната светица в православието и католицизма. Една от трите съвършени жени в исляма.

Според преданието тя е дъщеря на двама благочестиви юдеи, Йоаким и Анна, потомци на цар Давид. Дълго време били бездетни, но накрая Бог чул молитвите им и ги надарил с дъщеря. Според традицията тогава те дали обет да посветят детето си на Господ така и направили. От 3 -годишна останала да живее при храма, където била обучавана и възпитавана до навършване на пълнолетие.

На Мария се явява архангел Гавраил, който съобщава, че тя е избрана от Бога чрез нея да се роди Неговият Син. Според новозаветния разказ, дърводелецът Йосиф е искал да напусне бъдещата си съпруга, но получил откровение свише и останал с нея, без да я „познае“.Богородица умира на преклонна възраст с лека смърт , каквато Бог дарява най-верните си слуги. Легендата гласи, че по време на успението край смъртния одър на Пресвета Богородица са присъствали всички живи апостоли, само апостол Тома закъснял с 3 дни. Когато той поискал да се преклони пред тялото видял, че в пещерата, където Богородица е погребана, е останала само погребалната ѝ плащеница. Къщата на Богородица в Ефес.

Според православната традиция Пресвета Богородица е починала и погребана в Ерусалим, а според католическата — в Ефес (днес в Турция).

26 декември е Ден на бащата.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Подобни

Добави коментар