27 Декември - Св. първомъченик и архидякон Стефан, Преп. Теодор Начертаний (Стефановден) - информация за празника и кой празнува

27 Декември – Св. първомъченик и архидякон Стефан, Преп. Теодор Начертаний (Стефановден)

Имен ден празнуват: Венци, Внцислав, Запрен, Запрена, Заприн, Заприна, Запрян, Стамен, Стамена, Стан, Стана, Станимир, Станимира, Стефан, Стафана, Стефания, Стефка, Стефко, Стефчо, Стоил, Стоила, Стоилка, Стоилко, Стоимен, Стоимена, Стоичка, Стоичко, Стойка, Стойко, Стойна, Стойо, Стойчо, Стоян, Стояна, Стоянка, Тенка, Тенко, Тенчо, Теньо, Тянка, Тянко, Фана, Фани, Цона, Цонка, Цонко, Цончо, Цочо

Православната църква почита паметта на първия християнски мъченик – Св. Стефан.

Чества се на 3-тия ден след Рождество. От времето на Апостол Павел всички наричат Св. Стефан пръв мъченик (първомъченик), защото е една от първите жертви в името на християнската вяра.Свети Стефан е един от 7-те ученици на Исус, които били избрани веднага след възкресението му, да се грижат за непрекъснато увеличаващото се християнско общество в Палестина. Наричали ги дякони, а Стефан бил пръв измежду тях.

Юдейските началници виждайки, че християните се увеличават, настроили народа срещу архидякона. Обвинили го, че хули Бога и престъпва Мойсеевия закон. След това старейшините го осъдили на смърт. Извели го извън Ерусалим, в Йосафатовата долина, където разярена тълпа го замервала с камъни до смърт.

Така Стефан се превърнал в първия християнски мъченик, загинал в името на вярата. През 415 година мощите на Свети Стефан били открити благодарение на едно чудно видение явило се на един свещеник. Сега те се съхраняват в Сионския храм в Ерусалим.На този ден се приготвят месни ястия. На трапезата се събира цялото семейство. Младите семейства ходят на гости на кумовете си или на по-възрастни роднини.

На трапезата се слагат свинско с кисело зеле и баница с месо.

Един от основните обичаи е ладуване, на който момите се събират и гадаят за кого ще се омъжат. Те топят китки, привързани с пръстен или друг личен предмет, в ново менче пълно с вода. На сутринта една от момите, облечена като булка, вади китките от менчетата и нарича за женитба и щастлив семеен живот.

Момите слагат ечемик под възглавниците си и се надяват да сънуват бъдещите си съпрузи през нощта.

На Стефановден се спазват обичаите за Мръсните дни, когато хората се пазят от зли сили. Не се ходи навън през нощта, а жените спазват множество обичаи, за да предпазят домовете си от злото.Стефановден е последният християнски празник за годината.

Стефан е сред най-разпространените имена в България. В превод то означава “ венец”.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (No Ratings Yet)
Loading...

Подобни

Добави коментар