05 Февруари - Св. мчца Агатия, Св. Полиевкт, патр. Константинополски

05 Февруари – Св. мчца Агатия, Св. Полиевкт, патр. Константинополски

Имен ден празнуват: Агата, Добра, Добри, Добрил, Добрила, Добрин, Добрина, Добринка, Добринел, Добринела, Добромир, Добромира, Доброслав, Доброслава

При царуването на злочестивия Декий (249-251), е имало жестоки гонения срещу християните, по всички страни била изпратена заповед да бъдат избивани всички християни.

Агатия (Добра) живяла в Палермо на остров Сицилия. Била скромна християнка, славела се със своята красота, добродетел и знатен род. Родителите ѝ оставили голямо богатство, но тя малко ценяла земните блага.По времето, когато за управител на Сицилия бил назначен Кинтиан, той чул за красотата, благородството и богатството на Агатия, замислил план да я прелъсти и така да сложи ръка върху богатствата й. Като узнал, че тя вярва в Христос, той веднага изпратил войници от град Катана в Панорм да доведат светицата на съд като християнка. Въпреки щедрите подаръци, Агатия не се отказала от вярата си и да се отдаде на светски живот. Тогава Кинтиан заповядал да я затворят в тъмница и я подложели на жестоки мъчения. Агатия запазила силата на духа си и нищо не можело да я накара да се отрече от Христовата вяра.

Години след смъртта и над нейната гробница била построена църква. Жителите на града я смятат за своя закрилница.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Подобни

Добави коментар