10 Февруари - Св. свещеномъченик Харалампий Магнезийски

10 Февруари – Св. свещеномъченик Харалампий Магнезийски

Имен ден празнуват: Пейо, Пейчо, Пейя, Продан, Продана, Пройко, Харалмби, Харалампи, Харалан

Православната църква чества паметта на Св. Харалампий и Св. великомъченица Валентина. Празникът е един от последните зимни празници. От този ден народът започвал да обработва земята, след като зимата вече си е отишла със Св. Атанас.

Св свмчк. Харалампий живял през II век в Магнезия, Мала Азия – време с много гонения срещу християните. Той бил много праведен и още приживе показвал своята святост, разпространявайки Божието слово. Станал епископ и имал голямо влияние върху хората. Живял почти 100 години, но жестокият римски император Септимий Север не го пожалил заради възрастта му и го измъчвал близо 13 години, за да се откаже от Христа. Но Харалампий останал твърд и непоколебим, а вярата му лекувала всичките му рани и всяка сутрин той осъмвал непокътнат.На 113 години издъхнал. Според легендите Св. Харалампий е заповедник и на чумата и поради тази причина денят му е наричан още „Чумин ден“.

На този ден не се върши никаква домашна работа, за да не се разсърди светецът и да пусне болестите. Единствено жените месели обреден хляб с орнаменти кръст, няколко пъпки, имитиращи чумата, и по края на питата – венец, символ на здравето. Докато ставал хляба, носели мед в църквата да бъде осветен на специална празнична литургия. С този мед се ядяла питата, чупела се за здраве, а меда пазели като цяр до  следващата година.

Свети Харалампи е избран и за покровител на пчеларите.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (No Ratings Yet)
Loading...

Подобни

Добави коментар