14 Февруари - Свети Валентин

14 Февруари – Свети Валентин

Имен ден празнуват: Валентин, Валя, Валентина, Вальо, Ванга

Според поверието за Свети Валентин, в древен Рим живял някога лекар, наречен Валентин. Той се стараел лекарствата, които предписва на своите болни, да имат приятен вкус. За тази цел смесвал горчивите сиропи с вино, мед или мляко. Раните промивал с вино и използвал билки и треви, за да облекчава болките. Свети Валентин проповядвал божието слово и станал свещеник.Когато императорът решил, че загубите във войните се дължи на привързаността на войниците към дом и семейство, отменил всички сватби и годежи. Но Валентин продължавал тайно да венчава влюбените двойки.

Веднъж затворническият страж поискал от Валентин да излекува сляпата му дъщеря. Валентин знаел, че невъзможно, но не го споменал, а и дал мехлем и казал да дойдат отново и така започнал да я лекува. Един ден римските войници нахлули в дома на Валентин, унищожили лекарствата и го арестували, заради това, че продължава д а венчава.

Валентин знаел, че скоро ще изпълнят смъртната му присъда, но не спирал да мисли за сляпото момиче и му написал писмо. Присъдата била изпълнена същия ден, на 14 февруари 270 година. Когато бащата се върнал у дома, го посрещнала дъщеря му. Девойката отворила писмото и намерила вътре жълт шафран (минзухар). Писмото било подписано: от твоя Валентин. Девойката взела върху дланта си шафрана и станало чудо: зрението на девойката се възстановило. Тя видяла неговия блестящ цвят.

Когато през 496 г. римският папа Хеласиус забранил веселите празници в чест на бог Пан, обявил 14 февруари за ден на свети Валентин.И днес хората показват своята привързаност и любов като изпращат в този ден картички и цветя на своите любими. Влюбените си разменят валентинки – сърчица.

На този ден по стар стил се почита Свети Трифон, наричан още Зарезан – Пазач на лозята и покровител на лозарите, защото е в началото на пролетния сезон, когато започва резитбата на лозята.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (No Ratings Yet)
Loading...

Подобни

Добави коментар