14 Януари - Преп. отци, избити в Синай и Раита. Св. Нина (Отдание на Богоявление)

14 Януари – Преп. отци, избити в Синай и Раита. Св. Нина (Отдание на Богоявление)

Имен ден празнуват: Адам, Адамина, Нина, Нино

Православната църква отбелязва паметта на Св. Равноапостолна Нина.

Според легендата Света Нина била родена в Кападокия, в знатни и благочестиво семейство. По-късно заедно с майка си и баща си, се преместила да живее в Йерусалим, тъй като майка й била сестра на йерусалимския патриарх. От там съдбата я отвела в днешна Грузия, където Света Нина живяла благочестиво и целомъдрено, проповядвайки Евангелието и призовавайки християните и друговерците към покаяние.

Името Нина е с древен вавилонски произход – Нин – богинята на плодородието. Това име се среща и в индианските племена и означава „огън“, „пламък“. По принцип е руско име, но се радва на международна популярност – често се среща в Русия, България, славянските и германските народи. В Италия Нина е галено име, съкратено от Джованина, както и на всички други имена, които завършват на „нина“.На 14 януари църквата почита още паметта на избитите монаси, подвизавали се в обителите и пещерите на планината Синай и в съседната крайбрежна пустиня Раита.

На четиринадесетия ден от януари се почита паметта на избитите монаси, подвизавали се в обителите и пещерите на планината Синай и в съседната крайбрежна пустиня Раита.

На 14 януари ромите празнуват Василица или още Банго Васил – ромската Нова година.

Според преданията, Дяволът решил да ги удави ромите в морето, но светията пратил ято диви гъски и те отнесли давещите се роми на брега. Според легенда Св. Василий със Св. Георги (най- големия светия на ромите) се смилили над ромите, когато Господ решил да ги затрие. Единият прибрал момче, другият – момиче и ги опазили. На един празник, когато се събрали всички светии нямало веселие и музика. Двамата светии довели двете деца, които започнали да танцуват и пеят, станало много весело и ромският народ бил спасен.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Подобни

Добави коментар