17 Януари – Ант17 Януари – Антоновден (Св. преподобни Антоний Велики), кой празнува (именници), обичаи и друго.оновден (Св. преподобни Антоний Велики)

17 Януари – Антоновден (Св. преподобни Антоний Велики)

Имен ден празнуват: Андон, Анто, Антоан, Антоанела, Антоанета, Антон, Антонела, Антонина, Антони, Антоний, Антония, Дона, Доника, Донка, Дончо, Донко, Доньо, Тони, Тоня, Тонка, Тончо, Тоньо, Тотьо

На този ден църквата почита паметта на Преподобни Антоний Велики.

Той прекарва 20 години в пълно усамотение в постройка в пустинята. Преживял до 105-годишна възраст, като запазил телесното си здраве и сила. Малко преди смъртта си взел участие в борбата на Църквата против арианската ерес и влязъл в Александрия в открит диспут с еретиците и ги победил.

Една легенда разказва, че имало двама братя близнаци Антон и Атанас, които изобретили ковашките клещи. Затова именните им дни се честват един след друг.

На Антоновден празнуват всички ковачи, железари и ножари.

В народния календар Антоновден се празнува за предпазване от болести. На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и „синята пъпка“.

На бедните, близките и съседите за здраве на този ден се раздават содени питки, намазани с петмез. Една се оставя на тавана „за белята, за лелята“, както е била наричана чумата. Затова Антоновден е известен още и като Лелинден.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Подобни

Добави коментар