2 Януари - Карамановден (Св. Силвестър Римски)

02 Януари – Карамановден (Св. Силвестър Римски)

Имен ден празнуват: Гopан, Гopица, Горян, Горяна, Горун, Момчил, Момчила, Серафим, Серафима, Силвия, Силва, Силвана, Силвестър, Силвена, Силвина, Огнемир, Огнен, Огнена, Огньо, Огнян, Огняна, Караман, Пламен, Пламена, Пламенна.

На 2 Януари Православната църква почита паметта на Свети Силвестър (роден в началото на IV в. в Рим) и кръстител на император Константин Велики (272-337 г.).

Преданието разказва как св. Силвестър надвил злия магьосник Замврий. Магьосникът убил един вол, шепнейки в ухото му името на своя бог. „Никой не може да отнема и да дава живот освен Бог“, рекъл му св. Силвестър и се обзаложили да опитат да съживят убитото животно. Колкото и да се опитвал магьосникът, каквито и имена да нашепвал, нищо не помогнало. Когато Силвестър призовал Бог, животното отворило очи и оживяло.От този ден св. Силвестър се счита за покровител на животните и най-вече на воловете.

На този ден се празнува в името на едрия впрегатен добитък – вол, бивол, кон, магаре.
Този ден се нарича още Карамановден, Волски празник, Риначовден, Силвестри.

Според обичаите на този ден се чисти, рие тор в оборите, който не е изхвърлян от Коледа.

В нощта срещу празника момците, които са коледували, обикалят домовете, в които има едър впрегатен добитък заедно с музика, песни и фенери. Стопаните не заключват портите и връзват кучетата.

В обора оставят пита, месо, вино в нова торба за дружината. Момата, която очаква любимият й да дойде приготвя специален подарък, най-често пешкир.

Мъжете почистват обора, взимат каквото са им оставили и си тръгват, без да се обадят. На другия ден може да бъдат поканени на гости от стопанин, на когото са чистили.

Ако някой момък е обиден или отблъснат от любимото момиче, на св. Силвестър той може да си отмъсти, като му върне обидата. Вместо да изрине обора, той нахвърля вътре още тор. Тежко на мома, за която се разбере, че така е отмъстена. Ако това се случи, бащата бърза да изчисти срама още преди да е съмнало.

Празникът завършва с голямо хоро на мегдана. Докато се чисти стопаните не трябва да излизат навън и да се обажда, защото е лоша поличба.В Западните Родопи гледат кой пръв ще влезе в къщата, наричат деня Сполезов. Добре е, ако гостът е добър и заможен човек, за да е такава и годината която идва. На трапезата не се слагат свинско месо и сланина, за да бъдат здрави животните.

Народното поверие гласи, момък (нежен мъж) намери кукуряк на Свети Силвестър, то той и неговите волове ще бъдат здрави през цялата година.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (No Ratings Yet)
Loading...

Подобни

Добави коментар