21 Януари - Преп. Максим изповедник. Св. мчк. Неофит

21 Януари – Преп. Максим изповедник. Св. мчк. Неофит

Имен ден празнуват: Агна, Агнес, Агнеса, Агница, Валери, Валерий, Валерия, Максим, Максимилиан, Максимилиана, Максимилиян, Максимилиаяна, Неофит

Преп. Максим Изповедник е един от най-големите православни църковни отци. Добре познавал Христовото учение и дълбоките корени на църковното предание и бил добър християнски мислител и авторитетен учител на истините на вярата.

Максим водил борба срещу навлизащата монотелкса ерес, според която християнството не било богочовешка религия. Той се отказал от длъжността си на секретар на императора, оттеглил се в света обител и се съсредоточил върху философията.

Събратята му го уважавали и в знак на почит го провъзгласили за игумен, но Светецът отказал и предпочел уединението. След този период той се отправил към Африка за да се бори с езичеството. Красноречието и доводите му го направили нежелан за владетелите и в последствие бил съден в Цариград като държавен изменник. Преподобния бил изпратен на заточение в Тракия.

След години отново бил подложен на изтезания, като в последствие отрязали езика и дясната му ръка, за да не може повече да пази и проповядва вярата си.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Подобни

Добави коментар