4 Януари - Събор на св. 70 апостоли. Прпмчк Онуфрий Габровски. Преп. Теоктист, игумен.

04 Януари – Събор на св. 70 апостоли. Прпмчк Онуфрий Габровски. Преп. Теоктист, игумен.

Имен ден празнуват: Тихомир, Тихомира, Тихомирка, Тихослав, Тихослава, Тих, Тиха, Тихо, Тихне, Тихол, Тихон, Тишо, Клео, Клеопатра

Църквата отбелязва Събор на светите 70 апостоли.

Освен 12-те апостоли, Господ Иисус Христос избрал още 70 други. Св. евангелист Лука разказва така: „след това Господ избра и други седемдесет ученици и ги разпрати пред Себе Си по двама за всеки град и място“. Дванадесет били при Него, като свидетели на Неговия живот, а седемдесет приготвяли човеците към приемането на Христа Спасителя, като проповядвали преди Него в тези градове, които Господ възнамерявал да посети.Впоследствие мнозина от Господните ученици, в това число и мнозина от седемдесетте, отпаднали от Христа и престанали да Му служат. Когато и един от дванадесетте отпаднал, при Него останали само някои от седемдесетте. Голяма част от тях завършили своя земен живот мъченически както Христос.

На този ден православната църква чества паметта на всички апостоли заедно.

На този ден се почита името на Преподобни Онуфрий Габровски. Като юноша за буйство наказан от баща си, безразсъдно заявил, че ще се потурчи. Разкаял се за това, отишъл в Света гора и Хилендарския манастир. Приел монашество с име Манасий, подвизавал се строго. Отишъл на остров Хиос и пред съда с отвращение отрекъл мохамеданството и за Христовата вяра бил обезглавен в 1818 година на 32-годишна възраст.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Подобни

Добави коментар