5 Януари - Зимен Кръстовден (Попова Коледа). Св. мчци Теопемт и Теона

05 Януари – Зимен Кръстовден (Попова Коледа). Св. мчци Теопемт и Теона

Имен ден празнуват: Кръстьо, Кръстю, Кръстан, Кръстана, Кръстин, Кръстина, Кръстена, Кръстенка, Кръстомир, Кънчо

На 5 януари се отбелязва Попова Коледа (ден преди Богоявление – Йордановден). Празникът се нарича още Зимен Кръстовден, Кръста, Водокръст, Водокръщи.

Народът вярва, че на този ден се изгонват т.нар. „мръсни дни“, които започват на 25 декември и свършват на Кръстовден. Според вярвания през тези дни има космически хаос и бродят демонични сили. Това са „некръстените“ дни според християнството -новородения Исус Христос не е получил все още Светото Кръщене.В църквата се отслужва служба, попът кръщава водата, като в нея пуска кръст. След това със светената вода и китка босилек ръси къщата, за да изгони лошите и  нечисти сили и болести от нея. Домакините слагат паричка в котлето със свещена вода. На другия ден същия кръст попът хвърля в река или водоем.

Според вярването небето се отваря, но само праведните могат да го видят и каквото си пожелаят ще се сбъдне.

На този ден животните и птиците проговарят с човешки глас, а всички реки и поточета спират за миг за да се пречистят и потекат отново. В Родопите вярват, че през тази нощ ветровете се бият помежду си.

На трапезата на Попова Коледа се поставят само постни ястия: боб, постно зеле, постни сарми, плодове. На места, както на Коледа, се прави обредна пита с пара.Църквата почита Св. мъчци Теопемт и Теона. Преп. Синклитикия и Аполинария.

Св. Теопемт бил никомедийски еписко, който при гоненията срещу християните бил хвърлен в тъмница и изтезава жестоко, но оживял.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Подобни

Добави коментар