6 Януари - Йордановден (Богоявление)

06 Януари – Йордановден (Богоявление)

Имен ден празнуват:Банчо, Бистра, Богдан, Богдана, Бого, Богoлюб, Богoлюбa, Богомил, Богомила, Богоя, Бона, Бони, Бонка, Бончо, Божан, Божанa, Божидар, Божидара, Божика, Божил, Божин, Божина, Божинел, Божинела, Божо, Божка, Божко, Бончо, Борислав, Борислава, Боян, Бояна, Дан, Дана, Дани, Данка, Данчо, Дачо, Йордан, Йордана, Йорданка, Йордо, Йон, Йона, Йонка, Йонко, Найден, Теодосий, Огнен, Огнемир, Огнян, Огняна, Теофана, Теофан

Според православния календар на Йордановден се празнува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в р. Йордан. В момента на кръщението небето “се отваря” и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. Оттук и названието на празника.В различните области на страната има различни имена – Кръстовден, Водици или Водокръщи. На този ден всеки, който иска да е здрав през годината се окъпва или поне се измива на реката. С него се слага край на така наречените „Мръсни дни”.

На този ден в селищата с водоеми се изпълнява обичая на ритуалното хвърляне на кръста. След изваждането на кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет и тогава се обновява светената вода в храмовете. От нея всеки носи вкъщи, за да пази от болести и пречиства душата. Водата се пази през цялата година за тежки моменти в семейството и ако някой легне болен.

На Йордановден се месят 3 ритуални хляба, които се замесват с остатъка от старата светена вода. Единият е за дома, вторият е за гостите, а третият се оставя пред вратите на къщата заедно с бакър вино за минувачите. Върху железен предмет се изгарят чемширените китки от предишното Рождество, а пепелта се поръсва със светена вода и се заравя под овошка или трендафилов храст.

От църквата се носи нова свещ, с която се запалва кандилото в семейния иконостас с “нов” огън. Поставят се новите рождественски китки. Вечерта срещу Йордановден е третата (и последна) кадена вечер, която задължително трябва да е постна.От ритуалните измивания и пръскания с вода на Богоявление тръгват и обичаите, свързани с поливането и мокренето на всички именници, независимо от годишното време.

Смята се, че:

  • ако на Йордановден времето е студено и сухо – годината ще бъде добра и плодородна.
  • ако замръзне хвърленият във водата кръст, годината ще бъде здрава и плодовита.
  • през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от бог това, което си пожелае.

Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Подобни

Добави коментар