14 Юли - Св. ап. Акила, Преп. Никодим Светогорец - информация за празника и кой празнува

14 Юли – Св. ап. Акила, Преп. Никодим Светогорец

Имен ден празнуват: Бела, Белан, Белана, Белешко, Орлин

Свети апостол Акила, един от седемдесетте, бил ученик на свети апостол Павел, който го направил епископ. Той бил понтийски евреин и до обръщането си в християнската вяра живял с жена си Прискила в Италия.

Император Клавдий се опасявал да не се появи някой цар предендент на короната, тъй като наричали Христос Син Божий и Цар Израилев. Затова заповядал евреите да напуснат Рим. Акила заминал със съпругата си за Коринт. Там се издържал от труда на ръцете си, понеже бил майстор на шатри.Скоро там пристигнал св. Павел и се установил у тях. Понеже имали един и същи занаят, се трудили заедно. След като просветил Акила и Прискила с вярата в Христа, Павел ги кръстил.

Свети Акила последвал Павел и по късно се установил в Азия и там проповядвал Христа и приобщил много хора към вярата. Там той бил убит по-късно от неверниците.

Св. Никодим Светогорец е православен църковен писател с гръцки произход. Роден е на о. Наксос. Дълго време живял като затворник. Бил високо образован и превел редица католически произведения.

Той е съставил тълкувания на Съборните послания и тълкувание на Посланията на св. ап. Павел.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (No Ratings Yet)
Loading...

Подобни

Добави коментар