15 Юли - Св. мчци Кирик и Юлита, Св. равноап. велик княз Владимир - информация за празника и кой празнува

15 Юли – Св. мчци Кирик и Юлита, Св. равноап. велик княз Владимир

Имен ден празнуват:Влад, Влада, Владан, Владена, Влади, Владилен, Владилена, Владимер, Владимир, Владимира, Владка, Влйка, Влайко, Властимир, Господин, Господина, Досподинка, Динка, Динко, Динчо, Диньо, Маринела

Св. Юлита бил от рода на предишните римски царе. Овдовяла млада с един тригодишен син Кирик. Тя живеела в гр. Икония била отдадена на Христовата вяра. Кръстила сина си веднага след рождението му, а като станал на три години го научила на вяра и молитва.Св. Владимир е третият син на великия княз на Киевска Рус Светослав. След като приема християнската вяра поставя основите върху, които се изгражда хилядолетния храм на руската вяра, нация, държава и руската култура.

Той се почита като духовен прародител на руския народ. Преди него отделни хора се обръщали към Небесното Царство – и княгиня Олга, бабата на Владимир, и киевските мъченици Теодор и Йоан, и други. Но Владимир е първият, който тръгнал по пътя на Кръста заедно с целия си народ.

Промяната в душата на Владимир след като приел християнската вяра била толкова голяма, че не може да се обясни с никакви човешки усилия, а само с Божията милост и могъщество.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (No Ratings Yet)
Loading...

Подобни

Добави коментар