16 Юли - Св. свщмчк Атиноген, еп. Севастийски и 10-те му ученици. Св. мчца Юлия девица. Св. мчк Йоан Търновски

16 Юли – Св. свщмчк Атиноген, еп. Севастийски и 10-те му ученици. Св. мчца Юлия девица. Св. мчк Йоан Търновски

Имен ден празнуват: Джулия, Къдра, Къдрин, Олег, Олга, Оля, Улян, Уляна, Урания, Юла, Юли, Юлиан, Юлиана, Юлка, Юлия, Юлиян, Юлияна, Юлка

Св. Атиноген бил епископ на град Пидахтон. Живеел в манастир с 10 свои ученици. Езичникът Филомарх обикалял по тези земи и заловял, измъчвал и избил много християни. Той поискал от Св. Атиноген и неговите ученици да принесат жертва на идолите, но когато отказали били измъчвани и посечени с меч.Св. Юлия била родом от Картаген. Произхождала от знатен християнски род и получила християнско възпитание.

След като персийците покорили града, те отвлекли много хора. Невръстната Юлия Купил я търговец от Сирия и започнал да я кара да се отрече от Христа. Уговарял да заживее нечестиво според техните езически обичаи, но тя не склонила, била готова по-скоро да умре, отколкото да се отрече от Христа или да загуби своето целомъдрие.

Починала ІV век, на борда на кораба на господаря си. Когато господарят и бил на острова и празнувал, един от езичниците заповядал да я влачат за косите, да я съблекат гола и да я бият жестоко по цялото тяло, отрязали гърдите й, но тя понасяла всички тези жестоки мъчения заради любовта си към Христа.

По-късно я разпънали на кръста, както някога юдеите разпънали Христа, нашия Господ.

Когато била близо до смъртта, господарят й се пробудил и жалост изпълнила сърцето му, когато я видял, но с нищо не можел да й помогне.Когато душа и се освободила от тялото, всички видели как от устата й излетяла гълъбица, която била по-бяла от сняг, и отлетяла към небето. Появили се ангели и всички били обзети от голям страх и избягали оттам.

На мястото на нейното страдание има изградена църква в чест на непреклонната и вяра и сила.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (No Ratings Yet)
Loading...

Подобни

Добави коментар