20 Юли - Св. Пророк Илия (Илинден) - информация за празника и кой празнува

20 Юли – Св. Пророк Илия (Илинден)

Имен ден празнуват: Илиан, Илиана, Илия, Илиян, Илияна, Илка, Илко, Илчо, Лилко

Българската православна църква почита паметта на Свети пророк Илия.

Св. пророк Илия бил от град Тесвия, живял е през IX век преди Христа.

Проповядвал Христовата вяра и успял да обърне мнозина към нея. По това време владетелите и по-голямата част от народа тънели в безчестие. Но макар и огорчен от това той продължил заедно с ученика си Елисей да обикаля сред хората и да ги поучава. Илия пророкувал 25 години и край р. Йордан. След като получил предизвестие, един ден пророкът бил отнесен на небето от огнена колесница, като оставил на Елисей само горната си дреха.Юдеите вярвали, че той ще се върне и слезе сред тях преди идването на Месията. Като след много години се появил Йоан Предтеча, той често бил смятан за върналия се на земята пророк. Св.

Илия е признат от християните за най-големия библейски пророк и заедно с Мойсей за един от двамата най-велики старозаветни мъже.

В българския народен календар Илинден е най-обичаният летен празник по време на жътва и вършитба. Наричат го още Гръмовник, Гръмоломник, Гръмодел.

В народните предания св. Илия се разхожда по небето със златна колесница в търсене желание да убие ламята, която пасе житата. Той хвърля по нея огнени стрели, което предизвиква гръмотевиците и светкавиците. Когато на небето има светкавица без гръм, се вярва, че това е огънят, който излиза от ноздрите на конете, впрегнати в колесницата му.

На този празник възрастните разказват приказки и пеят песни за Свети Пророк Илия, който кара огнена колесница с шест коня по небето и измолва от Бога за тях здраве и благополучие, хубаво време и плодородие.

Народът вярва, че на този ден не трябва да се работи, за да не се разсърди Свети Илия, почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките. Светецът е закрилник на пожарникарите.На Илинден се правят курбани за здраве, организират се и големи общоселски събори и тържества.

Според народното поверие на Илинден морето взима жертви като курбан за светеца.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (No Ratings Yet)
Loading...

Подобни

Добави коментар