22 Юли - Св. мироносица и равноапостолна Мария Магдалина - информация за празника и кой празнува

22 Юли – Св. мироносица и равноапостолна Мария Магдалина

Имен ден празнуват: Лена, Ленко, Магда, Магдалена, Магдалина, Маги, Мадлен, Мадлена, Меги, Меглена, Миглена

На този ден църквата почита Св. мироносица и равноапостолна Мария Магдалина. Възвръщане честните мощи на св. свщмчк Фока.

Когато Исус Христос извършва чудеса по Галилея, към него се приближила жена на име Мария Магдалина (от гр. Магдала). Помолила Христос за помощ и господ изгонил от нея седем бяса и я излекувал от болестите й. От тогава тя му служела непрестанно и го следвала до смъртта му. Когато умрял , заедно с майката на Спасителя стояла при кръста и видяла, как положили Господа в гроба.Светите жени тъгувайки за смъртта на Спасителя,  приготвили благовонно миро, за да помажат с него, според юдейския обичай, тялото на Иисус Христос. И след като минала съботата, още рано сутринта отишли на гроба. Но по-рано от всички, още преди разсъмване, дошла на гроба Мария Магдалина, но за голямо свое учудване тя видяла, че камъкът е отвален и гробът празен.

Притеснена от видяното, Мария Магдалина бързо отишла при апостолите Йоан и Петър и им разказала. Те веднага тръгнали с нея и като влезли в пещерата, видели, че тялото на Иисуса го няма и че са останали само повивките. Те се върнали, а Мария останала на гроба и плачела. Надникнала пак в гроба и видяла два ангела в бяло облекло да седят – единият при главата, а другият при нозете, гдето било лежало тялото Иисусово. Ангелите я попитали защо плаче и докато отговаряла, видяла е зад нея се появил Самия Иисус, но не Го познала и мислила, че е градинарят.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (No Ratings Yet)
Loading...

Подобни

Добави коментар