25 Юли - Успение на св. Анна, Св. дякониса Олимпиада и Евпраксия Девица - информация за празника и кой празнува

25 Юли – Успение на св. Анна, Св. дякониса Олимпиада и Евпраксия Девица

Имен ден празнуват: Ана, Анани, Анания, Анелия, Анета, Аница, Анка, Анна, Блага, Деян, Деяна, Добри, Енита, Яна, Янина, Янислав, Янислава

На този ден Християнската църква отбелязва Успение на Света Анна – блажената и смърт.

Св. Анна била потомка на Аароновия род и родила Мария, бъдещата майка на Исус Христос.Светицата се приема и почита като един от основните християнски символи на майчинството.

Българите наричат празника Лятна света Анна. Той е разпространен в района на Западна България и Родопите, особено в Асеновградско. Там приемат, че с Лятната св. Анна идва края на лятото.

Светицата се почита като защитница на бременните невести и на раждаемостта. За да могат да износят плода и да раждат леко, на този ден жените спазват строго някои забрани – не работят нищо, не перат и мият, не шият и не плетат.

Според старото поверие, ако „трудна жена работи на св. Анна, ще пометне”. На празника бременните жени и младите булки отиват на черква и се молят за здравето на децата. Палят свещи пред иконата на светицата и обкичват иконата с цветя. Даряват я с ризи, чорапи, кърпи, пари. След края на църковната служба майките раздават пресни пити, за да бъдат здрави рожбите им.

Вярвало  се, че светицата пази децата от „огън” , висока температура и треска.

В Източна България на този ден жени и деца берат лековити билки по полето. След това ги изсушават и ползват за лек през годината.В Западна България срещу празника се извършват различни магически действия срещу магьосници. Стопаните отиват да преспят на нивите си, за да попречат на злосторниците да откраднат житото им. Организират оброк – служба с курбан, в която взима участие целият род. Вярват, че това ще омилостиви светицата и тя ще предпази нивите от пожар и градушка. Има обичай да тачат за предпазване от огън и пожар и я наричат „Опърлия”.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (No Ratings Yet)
Loading...

Подобни

Добави коментар