2018 - Неделя на Вси светии - информация за празника и кой празнува

23 Юни – Неделя на Вси светии 2024

Имен ден празнуват: Панайот, Панчо, Панталей

Първата неделя след Петдесетница (23 юни 2024) е посветена на всички светии – Св. апостол Юда, брат Господен († 80). Св. преподобни Паисий Велики (ІV). Св. преподобни Паисий Хилендарски († ок.1770). Св. мъченик Зосим Созополски. Св. Йоан (Максимович), Архиепископ Шанхайски и Сан-Франциски чудотворец († 1966).Църквата установява този празник по три причини. Първо – да посочат на хората плодовете, с които слизането на Светия Дух изпълни и оплоди нетленната действителност, духовния свят.

Второ – да напомнят, че има много герои на вярата, които със съвършен живот и с жертвена изповед са служили на Бога и са увенчани от Него с „венеца на славата“, но са останали безименни и неизвестни за света.

Трето – да се съберат всички светии в един ден, за да се знае, че те са живели и просияли със силата на Единия Спасител Иисус Христос. Че са се подвизавали на едно и също поприще на добродетелта, че всички са от Едната, Света, Съборна и Апостолска Христова Църква и че пребъдват в едно Небесно Царство на Отца и Сина, и Светия Дух – в Царството на благодатта.

„Яви се Божията благодат, спасителна за всички човеци“, казва св. апостол Павел.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Подобни

Добави коментар