29 Юни - Свети апостоли Петър и Павел (Петровден) - информация за празника и кой празнува

29 Юни – Свети апостоли Петър и Павел (Петровден)

Имен ден празнуват: Камен, Камена, Кая, Павел, Павла, Павлета, Павлин, Павлина, Паола, Паолина, Паулина, Пейко, Пейо, Пейчо, Пепа, Петра, ПетранПетрана, Петър, Петьо, Петя, Полина, Преслав, Преслава

Паметта на първоапостолите Петър и Павел се чества тържествено в един и същи ден. Те са ревностни разпространители на християнската религия. Преминали са през много страдания и гонения и са наречени „първовърховни престолници и вселенски учители“.

Две седмици преди техния празник се пости.По стар обичайна този ден във всеки дом се коли най-младото пиле – „петровско пиле“. Според обичая в чест на светеца жените раздават част от него заедно с ранни ябълки „Петровки“ .

Според вярванията св. Петър е райският ключар и пазител на райската градина. А неговият по-голям брат близнак св. Павеле този , който пуска светкавици и запалва снопите на нивата. Той може да предизвика страшни горски пожари, градушки и наводнения.

На този ден не трябва да се върши нищо от основната земеделска работа. Това е денят в който, ако има суша се извършва молебен за дъжд.

В някои краища на страната Св. Павел се празнува на следващия ден 30 юниПавловден.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (No Ratings Yet)
Loading...

Подобни

Добави коментар