1 Март - Св. прпмчца Евдокия - информация за празника и кой празнува

01 Март – Св. прпмчца Евдокия

Имен ден празнуват: Евдокия, Евдоким, Евдоксия, Марта, Мартина, Мартин

Евдокия живяла в Сирия, в град Илиопол. Станала много богата с богатство почти колкото царската хазна с греховни дела.

В съседство с нея отседнал Монах на име Герман. Тя чула молитвите му и много се трогнала, а по-късно станала ревностна християнка и започнала да разпространява вярата. По времето на гоненията против християните от император Адриан (117-138 г.) са я осъдили на смърт и посекли с меч.Баба Марта е сестра на Голям и Малък Сечко (Януари и Февруари) според народните предания. Тя става люта, защото братя и всяка година изпиват виното и не и оставят дори да го опита. Когато е засмяна, времето е слънчево и топло, но ядоса ли се, задухва вятър и облаци закриват Слънцето. Затова се казва, че Баба Марта трябва да се умилостиви,

На този ден се празнува и извършват ритуали за предпазване от змии и гущери, схващани като потенциални вредители. Като предпазни мерки срещу тях палят огън, прескачат го, люлеят звънци, обикалят къщата.

На този се подаряват мартеници, за здраве и сила през следващата година. Мартениците се изработват специално за 1-ви март, когато според българския народ започва новата стопанска година.

Смята се, че на 1-ви март всеки трябва да носи мартеница, най-вече малките деца, младоженците или новородените домашни животни. Мартениците сепоставят на китките, на врата като огърлица или на дрехите отляво. В някои селища местоположението и зависело от социалното положение.

Младите девойки носят мартеници от ляво на дрехите си, младите ергени ги носят на кутрето на лявата си ръка, женените мъже си слагат мартеница в десния чорап. На някои плодни дръвчета, дръжките на вратите и избите също се слагат мартеници.Периода, в който се носят мартениците е със знаците на приближаващата пролет – цъфнали дървета, среща с първите долитащи прелетни птици – щъркели, лястовици или жерави. Тогава хората свалят мартеницата и я завързват на цъфнало дърво или я слагат под камък.

Преди изгрев слънце жените изнасят на двора нещо червено – дреха, престилка, пояс или прежда – и го оставят там девет дни. Според вярванията, червеното ще развесели Баба Марта и времето ще бъде хубаво.

Бабите не излизат рано, за да не срещнат баба Марта и да не я разсърдят. Ако я срещнат момичета, времето ще е топло и хубаво.

Жените не перат и не простират бели дрехи, за да не падат слани и градушки. За предпазване от гръм не се буха с бухалка, не се тъче, не се вари нищо. Жените избягват да шият, плетат, предат, тъкат, да работят в градината.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (No Ratings Yet)
Loading...

Подобни

Добави коментар