23 Март - Св. прпмчци Никон и Лука Одрински, Мчца Лидия - информация за празника и кой празнува

23 Март – Св. прпмчци Никон и Лука Одрински, Мчца Лидия

Имен ден празнуват: Лидия, Лида

В Неапол живял храбър воин Никон, който изпъквал с необикновената си красота. Баща му езичник, възпитавал сина си в идолопоклонство, но майката му била християнка и го учела да познава Христа. И го посъветвала в труден момент да се обърне към христовия кръст. Така и направил в битката, когато видял, че повечето войни умират. Осенила ги  божията сила и смелост и победили. По-късно се покръстил и отдал на божието учение. Но и той като други последователи бил измъчван и каран да се отрече и по-късно осъден на смърт.

Тяло на мъченика останало да лежи непогребано, минал един пастир, обладан от зъл дух, и като го открил, веднага паднал на земята. Нечистият дух, изгонен от силата на светеца, излязъл от него.Св. Лидия е първата християнка в Европа. Тя била продавачка на багрени платове и слушала заедно с другите жени какво говори Св. Апостол Павел по време на мисията си в нейния град. Лидия приела Св. Апостол Павел да живее в дома й и тя и цялото й семейство приели християнската вяра.

Преподобномъченик Лука се родил в Одрин, но бил даден на старозагорец за отглеждане. При едно пътуване до Русия Лука се сбил по пътя с едно турче и за да се спаси от наказание обещал да се турчи. След това се отметнал, но това не попречило да извършат ритуала на сила. По-късно успява да избяга и отново да се върне в християнската религия, но вече не намирал мира.

Св. Лука по-късно като наказане бил обесен на 23 март 1802 г на 16-годишна възраст.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (No Ratings Yet)
Loading...

Подобни

Добави коментар