25 Март - Благовещение (Благовец) - информация за празника и кой празнува

25 Март – Благовещение (Благовец)

Имен ден празнуват: Блага, Благана, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благомир, Благомира, Благоя, Евелина, Евангелина

Православната християнска църква празнува благата вест за раждането на Спасителя, която Архангел Гавраил съобщил на Дева Мария.

Денят се свързва с пролетното равноденствие, със затоплянето на Земята.Според вярванията на този ден долита кукувицата, за да съобщи, че зимата си е отишла и настъпва лятото, мечката се събужда от зимния си сън, змиите и гущерите излизат от леговищата си, самодивите – господарките на горите, поляните и изворите се завръщат.

Вярва се, че на този ден всяка рана зараства много бързо, затова именно на Благовец се пробиват ушите на момичетата за обеци.

Срещу празника иманярите търсят заровени пари. Пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите да събират мед. Вярва се, че на този ден и най-силната отрова губи своята сила.

На обредната трапеза трябва да присъстват риба (печена или варена), шарена пита, лучник.

Момите могат да разберат дали ще се задомят, като поставят във вода лалета и изчакат три дни. Ако се разпъпят, ще се омъжат до края на годината.На този ден не трябва да се спи до късно, за да не те закука кукувица в леглото и да се разболееш.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (No Ratings Yet)
Loading...

Подобни

Добави коментар