Великден (Възкресение Христово, Пасха) 2018 - информация за празника и кой празнува

05 Май – Великден (Възкресение Христово, Пасха) 2024

Имен ден празнуват: Вела, Велиан, Велиана, Велизар, Велизара, Велик, Велика, Велимир, Велин, Велина, Велислав, Велислава, Величка, Величка, Величко, Велияна, Велка, Велко, Велчо, Вельо, Велян, Веляна, Вилимира, Вичо, Паскал, Паско

Великден (Възкресение Христово, Пасха) е денят, в който християните празнуват Възкресението на Иисус Христос. Той е най-големият християнски празник. Християнската религия чества връщането на Иисус Христос към живота 3 ден, след като е разпънат на кръста и погребан. Жените мироноски откриват празния гроб, а Христос се явява на Мария Магдалина и на апостолите.През 2024 година Великден е на 5 май.

Събитията около Великден се случват около еврейския празник Пасха. Пасхата също е свързана с лунния календар и подобно на Великден всяка година променя датата си. Но има правило: Великден не може да се празнува заедно с еврейския празник, а в неделните дни около него.

Великден (от Първия вселенски събор през 325г.) се празнува от всички християни неделята след първото пълнолуние след пролетното равноденствие. Разминаването в датите на католици и православни идва от това, че първите следват Григорианския календар, а вторите – Юлианския.

Подготовката за честването му започва в седмицата преди Великден, наричана Страстна седмица.

Празнува се 3 дни. Вечерта в събота, преди полунощ се отслужва тържествено богослужение, като точно в полунощ свещеникът обявява Възкресението с думите „Христос Воскресе“.

На Великден приключват дните на постите.  Яйцата, козунака и агнето са три от основните елементи на великденската празнична трапеза. Всяка година традицията повелява яйцата да се боядисват на Велики четвъртък или Страстната събота. Според народните предания червените яйца са камъчета зад кръста, които са обагрени от кръвта на Исус Христос. Червеният цвят е символ на Христовата кръв от друга страна и на зараждащия се живот, обновлението и плодородието.Този ден се ходи на гости, посещават се кръстниците, родителите, деверите. Носят се подаръци, като питка, козунак и яйца.

На Великден да се правят козунаци и се готви агнешко.

В люлката на новородено се слага червено яйце, за да го пази от зли сили и “лоши очи”. Вярва се, черупките от червените яйца са лечебни и въздействат против уроки.

Според българските вярвания по яйцето, което се оставя пред иконата, на следващата година се гадае. Ако яйцето е пълно и не мирише, предстоящата годината ще е добра. Ако е празно и мирише лошо – ще е трудна година.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Подобни

Добави коментар