2018 - Спасовден (Възнесение Господне) - информация за празника и кой празнува

09 Май – Спасовден (Възнесение Господне) 2024

Имен ден празнуват: Салвадор, Сотир, Сотирка, Спас, Спасена, Спасимир, Спасимира, Спаска, Спасяна, Станка, Станко, Станой, Станойка, Станчо

Исус  Христос след смъртта си и Възкресението си, в продължение на 40 дни се среща с учениците си, за да им проповядва своето учение и да беседва с тях. На 40-тия ден, придружен от тях и от Дева Мария, той се изкачва на Елеонския хълм до Ерусалим, и оттам, пред очите на всички, се възкачва на небето, което се смята за край на Христовия път на земята.

Но Христос не изоставя хората, а им изпраща Светия Дух на Петдесетница и не престава да се застъпва за тях пред Отца.В чест на Бога Спасител, българският народ нарича празника „Спасовден“, синоним на „спасение“.

В народните предания и вярвания, нощта срещу Спасовден е лечебна. Болните и бездетни жени отиват в гори и ливади да берат лековитата билка росен.

Според вярванията само на този ден бездетните жени могат да се излекуват от безплодието. Жена, която не може да зачене, трябва да преспи под растението, но с мъж, с когото няма кръвна връзка. Малко преди първи петли двамата хукват към селото, без да се обръщат назад. Вярва се, че безплодието остава под росена, а зачеването в нощта преди Спасовден се смята за „магическо” и не се възприема като прелюбодеяние.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (2 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...

Подобни

Добави коментар