2018 - Томина неделя - информация за празника и кой празнува

12 май – Томина неделя 2023

Имен ден празнуват: Тома, Томислав, Томислава

Томина неделя е последният ден от седмицата след Великден, наречена Светла или Празна неделя, защото е „празна“ откъм работа – в седемте дни не се работи.

През 2024 година Томина неделя е на 12 май.

На този ден се почита паметта на Свети Тома – един от 12-те Христови ученици, известен с прозвището Неверни.Името идва от евангелските писания, според които, когато мълвата за изчезналото тяло Господне се разнесла, единствено апостол Тома не повярвал и за да се убеди в чудото. Той поискал да пипне раните от гвоздеите, с които Исус бил прикован на кръста.
На осмия ден от възкръсването си Христос отишъл при Тома и му казал: „Дай си пръста тук и виж ръцете ми, дай ръката си и я сложи на ребрата ми. И не бъди невярващ, а вярващ. Понеже ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които, без да видят, са повярвали.“

Тогава Тома се убедил във възкресението и паднал на колене пред Спасителя и молил за прошка.

Това кратко неверие на апостол Тома става олицетворение на миговете на колебание и съмнение, в които изпада всеки един човек.

На Томина неделя жените повторно боядисват яйца и ги раздават за душите на покойните си близки. Вярват, че така ще ги предпазят от превъплъщаване.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Подобни

Добави коментар