05 Май - Св. мъченица Ирина - информация за празника и кой празнува

05 Май – Св. мъченица Ирина

Имен ден празнуват: Волен, Волена, Звезделин, Звезделина, Звездица, Звездомир, Звездомира, Ира, Ирен, Ирена, Ирина, Ириней, Иринка, Мира, Мирела, Мирко, Миро, Миролюб, Миролюба, Мирон, Мирослав, Мирослава, Мирена, Мирян, Миряна, Мирчо

На Църквата чества паметта на Св. мъченица Ирина. Казвала се Пенелопа до покръстването си. Била дъщеря на знатни езичници от Македония. Баща и построил за нея дворец извън града, далече от светския свят и развлечения. Там и наел възпитатели. Единият учител бил християнин и той и предавал всички християнски ценности.Когато Пенелопа станала пълнолетна, баща и избрал съпруг, но тя помолила малко време. Обърнала се към Христос за съвет. Бащата се разярил и заповядал да я прегазят стадо коне. Но конете побягнали към бащата и тежко го ранили, а тя била спасена заради вярата си. Баща и разбрал, че греши и по-късно приел християнството заедно със семейството си.

Света Ирина започнала сама да проповядва и привлякла хиляди езичници към християнската вяра.

Когато назначили нов управител на града, той я подложил на свирепи мъчения. И този път вярата запазила девойката. Но управникът продължил, но скоро бил изгонен от народа. Но сина му продължил мъченията. Тогава Ангел Божий се смилил и погубил мъчителите, а нея освободил.

След време Ирина получила известие от Бог, че скоро ще си я прибере. Тогава заедно с учителя си тя се отдалечила в една пещера край град Ефес и наредила да затрупат входа и с камъни.Света Ирина починала в началото на II в.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (No Ratings Yet)
Loading...

Подобни

Добави коментар