11 Май - Свети Свети Кирил и Методий - информация за празника и кой празнува

11 Май – Свети Свети Кирил и Методий

Имен ден празнуват: Кера, Керана, Кирил, Кирила, Кирилка, Кира, Киро, Киран, Кирана, Кирчо, Мето, Методи, Методий, Методия

Църквата почита светите Седмочисленици заедно с техните ученици и последователи Климент, Наум, Ангеларий, Горазд и Сава.

Св. св. Кирил и Методий са известни проповедници на християнството сред славяните от Великоморавия и Панония. Родени са през 9-ти век в Солун, деца на висш византийски военачалник, друнгария Леон и майка Мария.Наречени апостоли на славянит, заради огромната си просветотелска дейност и  заслугите си в разпространяването на християнските ценности.

Едно от най-великите им дела е създаването на азбуката глаголица – първата азбука, която служи за писменост на езика старо църковен славянски. Азбуката кирилица, създадена на основата на тази глаголица, се използва и до днес в славянски езици.

Известни са с името Солунските братя. Канонизирани са като светци за превода и популяризирането на Библията на старобългарски език и разпространяване на християнството сред славянските народи през ранното средновековие. Титулувани са като равноапостоли и Славянски апостоли.

На 30 декември 1980 г. с апостолическото послание Egregiae Virtutis, папа Йоан Павел II ги обявява за съпокровители на Европа.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (No Ratings Yet)
Loading...

Подобни

Добави коментар