01 Ноември - Св. безсребърници и чудотворци Козма и Дамян, Св. прпмчци Яков Костурски, дякон Яков и монах Диониси - информация за празника и кой празнува

01 Ноември – Св. безсребърници и чудотворци Козма и Дамян, Св. прпмчци Яков Костурски, дякон Яков и монах Диониси

Имен ден празнуват: Аргир, Арго, Козма, Куза, Кузо, Кyзман, Кyзмана, Даме, Дамян, Дамяна, Дамянка

Православна Църква почита светите лечители безсребърници и чудотворци Козма и Дамян.Св. безсребърници и чудотворци Козма и Дамян били братя от Асирия, Мала Азия. Баща им (грък, езичник) починал рано. Майка им Теодотия била християнка и ги въвевела в християнските добродетели, впоследствие и тя била причислена към лика на светиците.

Дамата братя опознали целебните свойства на личните билки и лекували безплатно и хора, и добитък. Братята били много скромни. Те не търсели земна слава и величие, нито пък богатства. Заради тяхното безкористие св. Църква ги назовава „безсребреници“.

Те ходили от град на град и понеже чудодейните изцеления приобщавали към християнската вяра много хора, римските власти, недоволни от това решили да ги заловят. Християните укривали братята, но след заради тях били заловени много невинни жители, те решили да се предадат. Били хвърлени в тъмница и след това ги изправили на съд. Те били изправени пред императора, който ги призовавал да се обърнат към езическата вяра. След време императорът получил много силно схващане на врата, че не можел да се обърне. Той отишъл при двамата братя, в тъмницата и ги помолил да го излекуват с Господнята молитва. След молитвата императорът бил излекуван, а Дамян и Козма пуснати на свобода, продължили с лекарската практика.Когато починали над гроба им бил построен храм, в който започнали да стават чудеса по тяхно небесно молитвено застъпничество.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (No Ratings Yet)
Loading...

Подобни

Добави коментар