11 Ноември - Св. мчци Мина, Виктор и Викентий, Св. мчца Стефанида, Преп. Теодор Студит изповедник - информация за празника и кой празнува

11 Ноември – Св. мчци Мина, Виктор и Викентий, Св. мчца Стефанида, Преп. Теодор Студит изповедник

Имен ден празнуват: Викенти, Виктор, Виктория, Емин, Мина, Минка, Минкo, Минчо, Миньо, Момчил, Момчила

В този ден православната черква почита паметта на св. мъченици Мина, Виктор, Стефанида и Викентий.

Свети мъченик Мина бил войник, убит в Египет за Христовата вяра. Той е известен великомъченик и чудотворец.

На този ден се почита и паметта на свети мъченик Виктор. Името идва от латинското „victori“, което означава победа.Виктор бил войник по време на управлението на Марк Аврелий. Всички воини били задължени да предадат в жертва животно на идолите. По този начин управляващите проверявали предаността им.

Виктор бил праведен християнин и отказал да го направи и затова бил осъден на мъчения и изпитания. Вярата му помогнала да премине невредим през всичко, дори победил виден магьосник и го принудил да стане християнин. Тогава всички присъстващи войници, който били ослепели, прогледнали. Мъченикът бил обезглавен през II век в Дамаск.

Св. Викентий бил дякон. Той пострадал за вярата в испанския град Валенсия при император Диоклетиан.

Според народните представи този ден е средата на периода от Архангеловден до Коледни Заговезни – времето, в което вълците бесуват т.нар. „Вълчи празници“. А те водят след себе си най-дългите нощи.

Смята се, че на този ден трябва да се довършват всички започнати ремонти, поправят огради и запушват процепите, през които може да се промъкнат тенци, караконджоли и други зли сили.Св. Мина бил войник в Египет. За христовата си вяра след мъчения бил посечен с меч в 296 година при Диоклециан и Максимиан.

Св. Мина се смята за покровител на семейството и името му означава “месечина, луна”. Той е известен чудотворец. Покровител е на сираците и бездомните, на всички народни лечители, знахари, войни, както и на хората, поели на дълъг път. Св. Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома.

Светеца е известен с това, че дарява с благополучие семейството и да скрепява разклатените бракове.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Подобни

Добави коментар