24 Ноември – Св. вмчца Екатерина, Св. вмчк Меркурий (Катерининден) - информация за празника и кой празнува

24 Ноември – Св. вмчца Екатерина, Св. вмчк Меркурий (Катерининден)

Имен ден празнуват: Августа, Августина, Екатерина, Зинаида, Касандра, Каталина, Кателина, Кателия, Катерина, Катина, Катрин, Катрина, Катюша, Катя, Катка, Кина, Тинка, Тинко

Православната църква чества паметта на светите великомъченици Екатерина и Меркурий.

Света великомъченица Екатерина от Александрия е дъщеря на бивш цар. Майка и я запознала с един пустинник, който я въвел във вярата.Тя била безстрашна изобличителка на езичеството.

Преданието разказва, как Екатерина се е срещнала с тогавашния император и му казала, че извършва грешка като преследва християните. Привлякла към християнската вяра жената на императора и много мъдреци, изпратени от императора да я върнат към езичеството, впоследствие убити и обявени за мъченици.

На 18 години заради вярата Христова я хвърлили в тъмница. Извикали я при първите 50 мъдреци в Египет, но не могли да ги накарат да се откажат и били осъдени и изгорени живи.

Нея обезобразили и отново хвърлена в тъмница. Екатерина страдала и търпяла глад и през 305 г. била посечена с меч. Тялото и било отнесено от Ангел Божи на планина Синай. Паметта на света Екатерина се чества от всички православни в света с особена тържественост. Много църкви и манастири носят името и.

Светица имала лечителските способности при лекуване на болестите бяс и шарка.Според обичая стопанката на дома рано сутринта трябва да бъде ритуално чиста (т.е. не е в цикъл). С мълчана вода омесва 5, 7, или 9 броя пшеничени питки, които шари с вретеното. После ги маже с петмез, рачел или мед и ги раздава на комшиите.

Ако в къщата има малки деца, взема две питки, застава на кръстопът и дава на всеки минувач да си отчупи с думите: „Ха вземи за Света Катерина да ни е край дома и да ни пази от Шарко и Беско!“

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (No Ratings Yet)
Loading...

Подобни

Добави коментар