03 Октомври - Св. свещеномъченик Дионисий Ареопагит, епископ Атински, Презвитер Рустик и дякон Елевтери - информация за празника и кой празнува

03 Октомври – Св. свещеномъченик Дионисий Ареопагит, епископ Атински, Презвитер Рустик и дякон Елевтери

Имен ден празнуват: Денис, Денислав, Денислава, Зина

Когато на св. апостол Павел разказвал на жителите на Атина за своя бог и вярата в него не всички му вярвали, но имало много други, които го последвали. Сред тях бил и Дионисий. След проповедта на ап. Павел в Атина сърцето на Дионисий се разтворило да приеме в себе си вярата в истинския Бог.Но той не се кръстил веднага. Това станало след случката със слепеца, който прогледнал: Напускайки Атина, апостол Павел срещнал сляп човек. С ръката си направил кръст над него и човекът прогледнал. Като го видял радостен, апостолът му поръчал да отиде при Дионисий и да му припомни за неговото желание да стане член на Христовата църква.

Изцеление на слепия човек убедило напълно Дионисий в истинността на християнската вяра и той приел кръщение с целия си дом.

След това станал ученик на апостола и тръгнал с него. Той бил неотлъчно с него в продължение на 3 години и непосредствено от него изучавал словото Божие. Запознал се и с другите апостоли и заедно с тях бил в Гетсимания при Успението на пречистата Божия Майка.

Скоро след това апостол Павел го въздигнал в сан епископ и го изпратил да проповядва в Атина. Там той по-късно узнал за мъченическата смърт на своя учител и сам след известно време дал живота си за вярата.На св. свещеномъченик Дионисий Ареопагит се приписва съчинението „За небесната йерархия“, където се говори за ангелските чинове. На него се приписва и книгата за Божиите имена и тайнственото богословие. Там разказва за чудната смърт на Божията Майка.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (No Ratings Yet)
Loading...

Подобни

Добави коментар