06 Октомври - св. Тома - информация за празника и кой празнува

06 Октомври – св. Тома

Имен ден празнуват: Тома, Томи, Томислав, Томислава

С този празник църквата почита свети Тома.

Свети апостол Тома, наречен още Тома Неверни, е роден в Галилея. Той последвал Иисус след като станал свидетел на чудесата, които той вършил.По време на Тайната вечеря Свети апостол Тома попитал Иисус Христос как да разберат правилния път живот си в бъдеще, а Иисус Христос отговорил „Аз съм пътят, истината и животът, никой не дохожда при Отца, освен чрез Мене.“ Свети апостол Тома е последният от неговите ученици, който видял възкръсналия Христос.

Но той е единственият дръзнал да провери дали Иисус е жив, като бръкнал с пръст в раната от копието на римски войник. Тогава Иисус казва друга историческа мъдрост, че блажени са онези, които не са видели, и са повярвали!

Затова заради недоверието си Тома е наречен Тома Неверни.

Свети апостол Тома започва да проповядва словото Божие в Партия, Индия и Мидия.

През това време привлякъл много хора към християнската вяра. Изцерявал и проповядвал.

Три дни след като Пресвета Богородица заспала вечния си сън, Светите апостоли завели Св. Тома в пещерата, в която поставили мъртвото й тяло, за да я види за последно. Но когато отместили огромния камък и влезли в пещерата, тя била празна както станало с Иисус Христос на Възкресение.Тогава по време на обяда Божията майка се явила над Светите апостоли и им казала, че ще бъде с тях до края на земните им дни, за да им помага, докато изпълняват нелеката мисия в името на Исус Христос и на Всевишния.

След Успение Богородично Светите апостоли отново се пръснали по света, за да проповядват и да вършат чудеса.

Свети апостол Тома успял да покръсти много езичници и да им даде Свето Кръщение.

Така той покръстил царица Мигдония и всички, които царят изпратил да да я убедят да се откаже.

Тогава бесен, царят наредил да доведат Свети апостол Тома.

Осъдил го на нечовешки мъчения, но Господ веднага възвръщал здравето му. Но и това не впечатлило царя, а даже се разгневил по-силно и заповядал да го екзекутират.

Свети Тома спокоен пристъпил към палача. Свидетели на убийството на Свети апостол Тома станали много събрали се християни, които плачели.Учениците му продължили неговото дело, цариците им оказвали огромна помощ.

По-късно владетелят също приел Свето Кръщение и станал християнин след като болният му син Азан оздравял.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (No Ratings Yet)
Loading...

Подобни

Добави коментар