07 Октомври - Св. мчци Сергий и Вакх - информация за празника и кой празнува

07 Октомври – Св. мчци Сергий и Вакх

Имен ден празнуват: Сергей

Светите мъченици Сергий и Вакх живели през III век в Рим. Имали високо образование. В зрялата си възраст поради качествата били уважавани от император Максимиан и станали част от приближените му.

Хората, които искали да измолят нещо от императора, се обръщали първо към Сергий и Вакх, известни като хора най-близки на владетеля и почитани от всички.Но Сергий и Вакх малко ценели своето високо положение пред императорския двор, мислели само за едно – как да угодят на Бога.

Когато било предприето жестоко гонение срещу Църквата, в което взел участие и Максимиан. Голяма била почудата му, когато узнал, че неговите любими сановници са християни. Отначало не искал да повярва и смятал, че завистници ги клеветят. Но скоро разбрал истината.

Тогава се провело шумно езическо празненство, на Сергий и Вакх не дошли. Императорът заповядал да ги повикат и ако не искат да дойдат, насила да ги доведат. Довели ги и Максимиан им заповядал да вземат участие в обреда в чест на боговете. Те му му отговорили: „- Не можем да изпълним волята ти, господарю – казали смело те. – Не можем да се покланяме на бездушни идоли, защото почитаме Бога Небесни, Който е сътворил небето и земята.“

А след това почнали да увещават императора да се обърне към истинския Бог. Максимиан се разгневил и заповядал да им снемат знаците на високо им звание, воинските пояси и пръстени. Императорски служители ги облекли в женски дрехи и почнали да ги развеждат из града за смях на всички.Максимиан си мислел, че това ще подейства назидателно, но станало обратното, всички им се възхищавали. Сменил подхода и започнал да ги увещава, но всичко било напразно. Изпратил ги далече и по времена пътуването стаята, в която нощували Сергий и Вакх внезапно била озарена от необикновена светлина. Явил се ангел, който им казал:

– Дерзайте, служители Христови, и се борете като добри воини Христови. Вие ще победите и ще получите от Христа Бога небесни венци. Той няма да отстъпи от вас при вашите страдания. Ще ви дава помощ и сила!

Това видение изпълнило сърцата им с радост. Те продължили бодро пътя, като славели Бога с псалми и други духовни песни.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (No Ratings Yet)
Loading...

Подобни

Добави коментар