14 Октомври - Св. Параскева, Петка Търновска (Петковден) - информация за празника и кой празнува

14 Октомври – Св. Параскева Петка Търновска (Петковден)

Имен ден празнуват: Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Паруша, Пена, Пенка, Пенко, Петко, Петка, Пенчо, Пеньо, Петка, Петкан, Петкана, Петра, Петрана, Петранка, Петрина, Петрия, Петричка, Кева

Църквата отдава почит към делото и паметта на преподобната Параскева-Петка Епиватска, Търновска, живяла през Х-ХІ в., обявена за светица.

От Петковден до Димитровден (26.10) са забранени веселията и работата с кроене и шиене, тъй като тези дни се считат за „мръсни” и „нечисти”.В чест на светицата се организират събори и приготвянето на курбан.
С този ден се поставя края на селскостопанската година и началото на зимните семейни празници. През периодът справят много годежи и сватби.

На Петковден обикновено става заплождането на домашните животни, известно още като овча сватба или мърлене.

Света Петка е покровителка на жените и техните домашни дейности – предене, тъкане, кроене, шиене. В района на Тракия около Петковден са известни специални жертвоприношения на черни кокошки наричани Кокоша черква, Господева черква, Божи дух.

На този ден се приготвят колаци и най-големият се нарича на Света Петка. Хлябът се поръсва със светена вода, а всички се покланят на погачата.

На трапезата се слагат овче месо, курбан чорба, яхния с праз, сарми.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (No Ratings Yet)
Loading...

Подобни

Добави коментар