27 Октомври - Св. мчк Нестор, Преп. Димитрий Басарбовски - информация за празника и кой празнува

27 Октомври – Св. мчк Нестор, Преп. Димитрий Басарбовски

Имен ден празнуват: Нестор

Мишинден, Поганшляк, Мишляци, Пуганци е­ народен празник с езически произход.

Празнува се в деня на св. Нестор и по-рядко на 24 ноември или на първия понеделник от Великденските пости в някои райони на Северозападна България.

В Родопите и Странджа Мишите празници са през първите три дни от февруари, а българите от Беломорска Тракия ги празнуват от Коледа до Богоявление.

За предпазване от мишки се извършват строго редица обреди и забрани. Забранено е жените да говорят за мишки. Най-старата жена замазва с тор или кал огнището или пода на зимника, като изрича заклинания.Жените не трябва да използват остри предмети ­ да режат с нож или с ножица, да плетат с куки и шият с игли, да месят хляб, за да не косят мишките дрехите и посевите с острите си зъби.

В някои селища на страната, ако имало много мишки правили „Мишкина сватба“. В нея две жени улавяли мъжка и женска мишка и ги накичвали ги като младоженци. С слагали завързани една за друга в кошница.

Момите и ергените в селото участвали в „сватбената процесия“ като персонажи от сватбената процесия. Под съпровод от сватбарска музика цялото село изпращало младоженците.  Пускали ги в реката или гората „да се женят надалече“ и вярвали, че останалите мишки ще ги последват.

Рейтинг

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (No Ratings Yet)
Loading...

Подобни

Добави коментар